Uykuya dalmayı kolaylaştıran besinler

Doğru Beslenme Alışkanlıklarıyla Sağlıklı Uykuya Kavuşun

Günümüz koşullarında uyku süresi ne yazık ki giderek kısalıyor. Yoğun iş temposuyla çalışanlar, akıllı telefon ve TV ile geçirilen zamanlar, stres, kaygı gibi faktörler beslenme alışkanlıklarımızla da uykumuzu etkiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Demet Erciyes, doğru beslenme ile sağlıklı uykuya nasıl kavuşabileceğimizi açıklıyor.

Gün İçinde Tükettiğiniz Gıdalara Dikkat Edin!

Beslenme alışkanlıklarımız uyku kalitemizi etkiler. Trans yağ, mısır şurubu gibi zararlı içeriklere sahip hazır gıdalardan uzak durarak uyku düzenimizi koruyabiliriz. Doğru beslenme, hem bedensel hem de zihinsel sağlığımızı olumlu yönde etkiler ve uykuya geçişi kolaylaştırır.

Hangi Yaşta Ne Kadar Uyumalısınız?

Vücut kendini sadece uykuda yeniler. Yeterli uyku, bağışıklık sistemini güçlendirir ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Uyku süresi yaşa göre değişir. Yetişkinler için 7-9 saat, gençler için 8-10 saat, çocuklar için 9-11 saat, yaşlılar içinse 6-8 saat uykuya ihtiyaç duyulur.

Önerilerimize Kulak Verin

  • Akşam yemeğinde ağır yemeklerden kaçının ve yatmadan önce en az 3-4 saat bekleyin.
  • Kafein alımını yatmadan en az 6-8 saat önce kesin.
  • Her gün aynı saatte uyuyup uyanın.
  • Uyurken odanızın sessiz, serin ve karanlık olmasına dikkat edin.
  • Elektronik cihazları yatak odasından uzak tutun.
  • Odanızın nem seviyesini %40-50 aralığında tutun.
  • Yatmadan önce ılık bir duş alın.

Bunu Bilin ve Uygulayın

  • Kafein içeren içecekler (kahve, çay), enerji içecekleri ve çikolatadan kaçının.
  • Alkol tüketiminden uzak durun, zira uyku kalitesini olumsuz etkiler.
  • Ağır ve yağlı yiyecekler sindirimi zorlaştırabilir.
  • Şeker ve işlenmiş karbonhidratlar gece uykuda uyanmalara neden olabilir.
  • Beslenmenize ve uyku düzeninize dikkat ederek daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz.

Related Posts

Nijerya’da 60 milyon kadın rahim ağzı kanser riski altında

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya’da yaklaşık 60 milyon kadının rahim ağzı kanseri riskiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Vazgeçmeyin, doğru tüketin! Tatlıdan sonra kısa bir yürüyüş büyük fark yaratır

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Doktor Anıl Canbaş neden öldü?

Doktor Anıl Canbaş hayatını kaybederken, tıp camiasını da yasa boğuldu. Dr. Anıl Canbaş’ın ölüm nedeni otopsi ile ortaya çıktı. 

Prof. Dr. Kılınç: 15 yaş üstü nüfusta her üç kişiden biri sigara kullanıcısı, yüzde 35’i tütün kullanıyor

“Hiç bu kadar fazla tütün tüketilmemişti!”

Her yıl 559 bin kişinin ölümüne yol açan hastane süper mikrobu plastikle besleniyor

Hastanelerde sıkça karşılaşılan süper mikrop Pseudomonas aeruginosa, tıbbi plastikleri yiyerek hayatta kalabiliyor. Brunel Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü ve Cell Reports dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, bu ölümcül bakteri, tıbbi cihazlarda kullanılan plastiklerle beslenerek hem daha uzun süre hayatta kalıyor hem de tedaviye karşı daha dirençli hale geliyor.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.