Ekonomik Faaliyetlerde Yetkili Müessese Sayısı Artıyor
AA muhabirinin elde ettiği kanun teklifine göre, ekonomik amaçlar doğrultusunda faaliyet gösteren yetkili müesseseler artık A ve B gruplarına ayrılıyor. Şu anda 981 yetkili müessese, şubeleriyle birlikte aktif olarak iş yapıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından denetlenen yetkili müesseselere, 2021-2025 yılları arasında toplam 4.884 ihlal için 155 milyon 267 bin 201 lira idari yaptırım talep edildi.
2018-2025 arasında yetkisiz döviz alım satımıyla ilgili 2.604 iş yeri denetlendi ve bunlardan 761’inde yetkisiz faaliyet tespit edildi. Bu iş yerlerinden 566’sının geçici olarak, 195’inin ise sürekli olarak kapatılmasına karar verildi. Bu süre zarfında ilgili savcılıklardan yaklaşık 214 milyon lira idari para cezası istendi.
Gelir İdaresi Başkanlığı, taşra teşkilatındaki memur ve sözleşmeli personele fazla mesai ücretlerinde artış yapacak. Buna göre, fazla çalışılan her bir saat için ödenen ücret miktarı 160 gösterge rakamından 300 gösterge rakamına yükseltilecek. Ayrıca, fazla mesaiye tabi personel sayısının yüzde 20’den yüzde 40’a çıkarılması planlanıyor.
Başkanlığın taşra teşkilatında çalışan toplam 40.353 memur ve sözleşmeli personelin yüzde 40’ı daha fazla denetime görevlendirilerek, her bir personele ödenen maksimum ücret miktarı artırılacak.
Serbest bölgelerde faaliyet gösteren şirketlerin elde ettikleri kazançlardan vergi muafiyeti alabilmeleri, 2024 yılında tahmini 700 milyon lira gelir kaybına neden olacak.
AR-GE merkezleri ve Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde istihdam edilen personelin ücretlerinden alınan gelir vergisi üzerindeki teşvikler, işverenlere önemli bir yükümlülük getirecek ve yıllık 2 milyar lira gelir kaybına sebep olabilir.
Milli savunma ve iç güvenlik kuruluşlarının yerli üretim araçlara özel tüketim vergisi istisnası getirilerek, yılda 5 bin araç alımı yapıldığında toplam gelir kaybının 2,6 milyar lira olacağı tahmin ediliyor.
Yatırım döneminde diğer kazançlarla kullanılan yatırım katkı oranının yüzde 80’den yüzde 50’ye düşürülmesi ve arazi taşıtlarının ÖTV oranının artırılmasıyla, yıllık yaklaşık 29 milyar lira gelir artışı sağlanabilir.