Bilim adamlarından insan DNA’sındaki gizemli kodları keşfetti

İnsan Genomundaki Viral DNA Parçaları Genlerin Düzenlenmesinde Rol Oynuyor

İnsan genomunun yaklaşık yarısını oluşturan ve uzun süredir işlevsiz kabul edilen tekrarlayan DNA parçalarının, eski virüslere ait genetik kalıntılar olduğu ortaya çıktı. Japonya, Çin, Kanada ve ABD’den bilim insanlarının yürüttüğü uluslararası çalışma, bu viral DNA parçalarının genlerin açılıp kapanmasını düzenleyen genetik anahtarlar gibi işlev gördüğünü gösterdi. Kyoto Üniversitesi bünyesindeki İnsan Biyolojisi Gelişmiş Araştırma Enstitüsü (ASHBi) öncülüğündeki araştırmada, özellikle MER11 ailesi adı verilen viral dizilerin erken insan gelişiminde önemli gen düzenleyicileri olduğu belirlendi.

Transpozonlar ve Genlerin Kontrolü

Transpozonlar, eski virüslerin genomumuza yerleşerek çoğalan ve “gezici DNA parçaları” olarak bilinen genetik elemanlar. Bu elemanlar, uzun yıllar boyunca genomda yayılıp çoğaldı. Bir zamanlar işlevsiz atık olarak görülen bu yapıların, hücre türlerine özgü genlerin faaliyetini düzenleyen “genetik anahtarlar” olduğu ortaya çıktı. Ancak bu parçaların çok benzer ve tekrar eden dizilimler içermesi, onları incelemeyi zorlaştırıyordu. Araştırmacılar, MER11 dizilerini evrimsel akrabalıklarına göre sınıflandırarak alt gruplar oluşturdu. Bu sayede gen düzenleyici özelliklerde farklılıklar gözlendi.

İnsan Evriminde Viral DNA’nın Rolü

LentiMPRA adı verilen ileri bir deneysel yöntemle, 7000’den fazla MER11 dizisi insan kök hücreleri ve erken gelişim sinir hücrelerinde test edildi. Sonuçlar, en genç MER11 alt ailesi olan MER11_G4’ün gen aktivasyonunda güçlü etkileri olduğunu ortaya koydu. Bu alt ailedeki viral DNA parçalarının, insan, şempanze ve makak maymunlarında farklı mutasyonlar geçirerek türler arasındaki genetik farklılıkların oluşumuna katkı sağladığı belirlendi. ASHBi’den Dr. Xun Chen, “Genetik motiflerdeki değişikliklerin, türlerin kendine özgü gelişim özelliklerini ortaya çıkaran düzenleyici işlevlere evrildiğini” ifade etti.

Araştırmanın ortak yazarı Dr. Inoue ise, “Genomumuzun tamamı uzun zaman önce dizilendi ancak fonksiyonlarının çoğu hâlâ gizemini koruyor. Transpozonların evrimde ve gen düzenlenmesinde oynadığı rol, gelecekteki araştırmalarla daha net anlaşılacak” dedi. Bu çalışma, genomda çöp olarak görülen DNA parçalarının nasıl evrilerek kritik biyolojik görevler üstlendiğine dair önemli bir modeli gözler önüne serdi.

Related Posts

Meta, bazı Instagram kullanıcıları için yeni güvenlik özellikleri ekliyor

Meta , gençlerin etkileşimde bulundukları hesaplar hakkında daha fazla bilgi edinebilmeleri için genç Instagram hesaplarına özel mesajlaşma konusunda yeni güvenlik özellikleri sunuyor.

Spotify algoritmasına tepkiler büyüyor: Hayalet sanatçılar piyasayı ele geçiriyor

Milyonlarca kullanıcıya hitap eden dijital müzik platformu Spotify, yapay zekâ destekli içeriklerle ilgili yeni bir skandalla karşı karşıya. Son haftalarda, yıllar önce hayatını kaybetmiş sanatçıların resmi profillerinde yayımlanan ve AI tarafından …

Yapay zeka destekli kodlama asistanı aylarca süren projeyi saniyeler içinde sildi

Yapay zeka destekli kodlama aracı, geliştiricinin aylar süren çalışmasını saniyeler içinde sildi. Peki bu nasıl oldu ve önlenebilir miydi? İşte çarpıcı detaylar…

Ay toprağından su ve oksijen üretildi

Bilim insanları, yalnızca Güneş ışığını kullanarak Ay yüzeyinden su elde etmeyi başardı. Bu su, solunabilir oksijen ve roket yakıtı üretiminde kullanılabiliyor. Yeni yöntem, Ay’da kalıcı yaşam senaryolarını daha gerçekçi hale getirebilir.

Toprağından oksijen üretildi! Ay’da kalıcı yaşam için büyük adım

Ay’da yaşam uzun zamandır insanlık için bir rüya gibi görülüyor. Son yapılan araştırma ile kalıcı yaşamı mümkün kılabilecek bir gelişme yaşandı. Bilim insanları Ay toprağından oksijen üretmeyi başardı.

Samsung’un üçe katlanan telefonu için heyecanlandıran haber

Galaxy G Fold adıyla anılan ve uzun süredir 2026’da tanıtılması beklenen Samsung’un yeni nesil katlanabilir modeli, son sızıntılara göre daha erken bir tarihte karşımıza çıkabilir.