CEO maaşları 56 kat arttı

Global CEO Maaşlarındaki Artış Çalışanların Ücretlerinden Çok Daha Fazla

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’ın yaptığı araştırmaya göre, 2024 yılında ortalama küresel CEO maaşı 4.3 milyon dolara yükselerek 2019’daki seviyeden yüzde 50 fazla oldu. Aynı dönemde ise çalışan ücretlerinde yalnızca yüzde 0.9 artış yaşandı.

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı kapsamında yayınlanan verilere göre, 2024 yılında 35 ülkede faaliyet gösteren yaklaşık 2.000 şirkette, CEO’lara 1 milyon dolardan fazla ödeme yapılıyor. Bu ödemeler, ikramiye ve hisse senedi opsiyonlarını da içeriyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2024 yılında reel ücretlerde yüzde 2.7 artış yaşandığını belirtirken, birçok işçinin ücretlerinin aynı kaldığını gösteriyor. Örneğin Fransa, Güney Afrika ve İspanya’da reel ücret artışı yalnızca yüzde 0.6 oldu. Ücret eşitsizliği küresel olarak azalsa da, en yoksul yüzde 40’lık kesimin gelir payı en zengin yüzde 10’luk kesimininkinin 3.4 katı kadar fazla.

Oxfam International İcra Direktörü Amitabh Behar, “Her yıl aynı tabloyu görüyoruz: CEO maaşları hızla artarken işçi maaşlarında çok az değişiklik var,” dedi. Behar, “Bu sistemde bir aksaklık yok, tamamen planlandığı gibi çalışıyor. Milyonlarca insan geçim sıkıntısı çekerken servet sürekli zenginlere akıyor” şeklinde konuştu.

Milyarderler Zenginleşmeye Devam Ediyor

Oxfam’ın analizine göre, milyarderler geçtiğimiz yılda ortalama 206 milyar dolar kazandı. Bu, saatte 23.500 dolara denk gelirken, küresel ortalamadan (21.000 dolar) daha fazla. Cinsiyete dayalı ücret farkı verilerini paylaşan şirketler arasında 2022 ve 2023 yılları arasında ortalama fark yüzde 27’den yüzde 22’ye düştü.

Ayrıca, CEO’larının cinsiyetini bildiren şirketler arasında kadın CEO’nun olduğu şirketlerin oranı yüzde 7’den az. Oxfam’ın analizine göre, 10 milyon dolar geliri aşan şirketlerin sadece küçük bir kısmı kadın CEO’ya sahip.

Related Posts

SSB Başkanı Görgün: Dünyanın 180 ülkesine ihracat yapan bir sektör haline geldik

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Görgün, Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra kurulan Türk savunma şirketlerinin dünyanın sayılı şirketleri arasına girdiklerini belirterek, “Dünyanın 180 ülkesine ihracat yapan bir sektör haline geldik.” dedi.

Nike ve Adidas’ın da aralarında bulunduğu ayakkabı üreticilerinden tarife muafiyeti isteği

ABD’nin önde gelen ayakkabı üreticileri ve perakendecileri, ABD Başkanı Donald Trump’tan ayakkabı ürünlerinin karşılıklılık esasına dayalı tarifelerden muaf tutulmasını talep etti.

Ünlü ayakkabı markalarından Trump’a mektup

Nike ve Adidas’ın da aralarında bulunduğu ABD’nin önde gelen ünlü ayakkabı markaları Trump’a vergi muafiyeti konusunda çağrıda bulundu. Ünlü ayakkabı markaları vergi muafiyeti olmazsa ayakkabı şirketlerinin gümrük için yüzde 150 ila yüzde 200 arasında ekstra vergi ödemek zorunda kalacağı bunun da şirketlerin kepenk kapatmaya zorlayacağı aktarıldı.

Merkez Bankası: Yabancı para mevduat için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasına geçişi hızlandırmak amacıyla makroihtiyati çerçevede bir dizi yeni düzenleme hayata geçirdi. Yapılan açıklamada, yabancı para mevduatlar, TL zorunlu karşılıklar ve ihracat gelirlerine ilişkin önemli değişiklikler duyuruldu.

AB’den TikTok’a dev ceza

AB’nin kişisel verileri düzenleyici kurumu tarafından TikTok’a kullanıcı verilerini Çin’e aktardığı ve şeffaflık kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 530 milyon euro ceza kesildi

Besiciler isyanda: Gübreden mazota her şey aşırı pahalı

Van’da Tuşba ilçesine bağlı Otluca mahallesinde yaşayan besiciler, artan maliyetlerden dert yandı. Besici Kenan Şahar, “Girdiler maliyetli ama ne yazık ki sütümüz, buzağımız maliyetsiz bir şekilde satılıyor. Elimizden geldiğince devam ettirmeye çalışıyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir