Haftada 5 kez bitter çikolata tüketenler dikkat!

Bitter Çikolata Diyabet Riskini Azaltabilir!

Bir grup araştırmacının yürüttüğü çalışmaya göre bitter çikolata, kahvelerin vazgeçilmez eşlikçisi olabilir! Çin ve ABD’de yapılan “Çikolata tüketimi ve tip 2 diyabet riski” başlıklı araştırma, İngiliz hakemli tıp dergisi BMJ’de yayımlandı.

‘YÜZDE 21 AZALTIYOR’

1986-2021 yılları arasında yaklaşık 192,028 kişi üzerinde yürütülen çalışmada, çikolata tüketiminin tip 2 diyabete olan etkisi incelendi. Çalışmada ayrıca 111,654 kişi üzerinde çeşitli çikolata türlerinin (sütlü ve bitter) etkileri araştırıldı.

Araştırmanın sonuçlarına göre, çikolata tüketenlerde tip 2 diyabet riskinin azaldığı belirlendi. Haftada 5 veya daha fazla porsiyon bitter çikolata tüketenlerin tip 2 diyabet riskinin yüzde 21 oranında azalabileceği ortaya çıktı.

Araştırmacılar, sütlü çikolatanın tip 2 diyabet riski üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını vurgularken, bitter çikolatanın içeriğindeki proteinler sayesinde ödemi azaltma, kalp ve damar sağlığını koruma ve antioksidan etkisi sağladığını belirtti.

TİP 2 DİYABETTE 2045 PROJEKSİYONU

Araştırma kapsamında katılımcıların diyet alışkanlıkları, kilo, fiziksel aktivite ve beslenme bilgileri düzenli olarak takip edildi. Bitter çikolata dozunun artırılmasının tip 2 diyabet riskini azalttığı da gözlemlendi. Her haftalık doz artışıyla birlikte tip 2 diyabet riskinin yüzde 3 oranında daha azaldığı tespit edildi.

Araştırmacılar, bitter çikolatanın tip 2 diyabet riskini azaltma potansiyeline sahip olduğunu ancak bulguların daha fazla kontrollü çalışmayla doğrulanması gerektiğini belirtti. Araştırmada ayrıca, dünya genelinde 2019’da 463 milyon tip 2 diyabet hastası olduğu bilgisi verilirken, bu sayının 2045 yılında 700 milyona ulaşabileceği öngörüsü paylaşıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir