İnşaat malzemesi sanayi üretimi şubatta azaldı

Türkiye İMSAD’in Şubat Ayı Sektör Raporu Açıklandı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), her ay düzenli olarak yayınladığı Aylık Sektör Raporu’nun şubat ayı sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Rapor, inşaat malzemesi sanayi üretiminin 2024 yılında %1,4 arttığını, ancak 2025 yılına başlarken bu artışın %3 azalışla sonuçlandığını ortaya koydu.

En Fazla Plastik İnşaat Malzemeleri Üretimi Arttı

Rapor, şubat ayında sektörde 5 alt dalda üretimin arttığını gösterirken, 17 alt dalda ise üretimde gerileme yaşandığını belirtti.

2025 yılının ocak-şubat döneminde bazı alt sektörlerde görece yüksek üretim artışlarının olduğuna vurgu yapan rapor, bu dönemde plastik inşaat malzemeleri üretiminin %9,8, inşaat amaçlı alçı ürünlerinin %8,8, ısıtma, soğutma ve havalandırma donanımlarının %8,3, yalıtımlı kabloların %6,6 ve seramik kaplama malzemelerinin %5,9 arttığını belirtti. Ayrıca, demir çelik inşaat ürünleri üretiminin %4,9, metal yapı ve yapı parçalarının ise %3,3 büyüme gösterdiği ifade edildi.

Söz konusu dönemde, seramik sağlık gereçleri üretiminin %25,1, kilit ve donanım eşyaları üretiminin %24,6 ve armatür musluk vana valf üretiminin ise %13,3 azaldığı bilgisi paylaşıldı.

İnşaat Sektörü 2025 Yılında %5 Büyüme Potansiyelini Koruyor

Raporda, 2025 yılının ilk 4 ayında yaşanan gelişmeler ışığında, inşaat sektörünün hala %5’lik büyüme potansiyelini sürdürdüğü belirtildi.

İnşaat sektöründe büyümeyi en çok kısıtlayacak unsurun mart ayındaki finansal şoklar ve bunun sonucunda alınan sıkılaştırma önlemleri olduğuna dikkat çekilen raporda, finansal şokların özel sektörü ve hanehalkını olumsuz etkilediği vurgulandı.

Ayrıca, raporda ticari ve bireysel kredi faiz oranlarının yükseldiği, finansal şokların enflasyonist etkileri ve inşaat maliyetlerinde artışlar doğuracağı belirtildi. Tüm bu unsurların özel sektörün inşaat faaliyetlerini sınırlayacağı bildirildi.

Deprem Bölgeleri İnşaat Faaliyetlerini Etkiliyor

Raporda, deprem bölgesi alt ve üst yapı inşaatlarının inşaat sektörünü etkilediği vurgulandı. Bölgede yurt içi ve yurt dışı finansman olanakları ile kamu kesiminin, 2025 yılında 295 bin bağımsız bölüm inşa etmeyi hedeflediği belirtildi.

Ayrıca, kentsel dönüşüm için İstanbul’da yaşanan 6,2’lik depremin tetikleyici olduğu ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanmasının beklendiği ifade edildi. “Yarısı bizden” kampanyalarıyla İstanbul’da kentsel dönüşümün ivme kazanması öngörüldü.

Fotoğraf Kaynağı

Related Posts

Virüs alarmı: Tonlarca patates Mersin Limanı’ndan döndü

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ekipleri, Mersin Limanı’nda ithal edilen tarım ürünlerine yönelik denetimlerini sürdürüyor. Son iki ayda limana ulaşan tonlarca tohumluk patates, bitki sağlığı inspektörleri tarafından …

Boğaz’ın incisi için 950 milyon lira istediler: Dev köşk için flaş karar

Koza Altın, Bebek’te bulunan gayrimenkulü satışa çıkarmıştı ancak yeterli talep olmayınca iptal edildi. Sahil yolunda denize nazır manzarası kapanmaz nitelikteki köşk 950 milyon lira + KDV’den düşük olmayacak fiyattan ihaleyle satılacaktı. TOPLAM …

Avrupalılar ABD ürünü almıyor

ABD Başkanı Trump’ın ticaret savaşları, Avrupa’da Amerikan ürünlerine karşı ciddi bir tüketici tepkisine yol açtı.

Merkez Bankası Başkanı’ndan enflasyon mesajı

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapıyor.

Av sezonu sona erdi

Trabzon’da av sezonunun sona ermesiyle tezgahlarda, olta ve küçük kayık balıkçılığı ürünleri yer aldı. En çok rağbeti ise istavrit, mezgit, barbun ve somon gördü.

Bilişim sektöründe hedef, ihracatı 10 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarmak

Türkiye bilişim sektörü, özellikle bankacılık, finans ve teknoloji alanlarındaki başarısıyla yıllık yaklaşık 5 milyar dolar olan ihracatını 10 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.