Slovenya Parlamentosu Referandum Kararı Aldı
2025 Temmuz 4’te Slovenya Parlamentosu (DZ), savunma harcamalarının artırılmasına yönelik danışma referandumu önerisini kabul etti. Sol Parti, Sosyal Demokratlar ve bazı muhalefet partileri referandumun yapılmasını desteklerken, iktidardaki Özgürlük Hareketi referanduma karşı çıktı. Referandum bağlayıcı değil.
Sol Parti’nin önerdiği soru şu: “Slovenya’nın savunma harcamalarını 2030 yılına kadar gayri safi yurt içi hasılanın %3’üne yükseltmesini destekliyor musunuz? Bu oran şu anda yaklaşık 2,1 milyar Euro’ya denk geliyor.”
Milletvekili Meclis’in çatısına çıkıp atlamaya kalktı! Slovenya’da büyük kriz
“MİLİTAN BİR HİSTERİ”
Sol Parti lideri Matej T. Vatovec, referandum önerisini “demokrasi üzerine temel bir tartışma yürütmek için bir teşvik” olarak değerlendirdi. NATO’nun savunma harcamalarının artırılması yönündeki çağrılarını eleştiren Vatovec, savunma harcamalarının GSYİH’nin %5’ine çıkarılmasını eleştirdi ve partisinin buna karşı olduğunu vurguladı.
Savunma Bakanı Borut Sajovic ise değişen dünya koşullarına uygun hareket etmenin önemine dikkat çekti ve referanduma karşı olduklarını belirtti. Sajovic, Lahey’de müttefiklerin birliğini göstererek Slovenya’nın savunma harcamalarını 2035’e kadar %3,5’e çıkarma süresini uzattıklarını ifade etti.
Bulgar Parlamentosu’nda bütçe gerginliği
TEMEL OKUL YASASI’NDA YENİLİKLER VE DİJİTAL OKURYAZARLIK
Parlamento, Temel Okul Yasası’nda yapılan bir değişikliği kabul etti. “Bilişim ve Dijital Teknolojiler” dersi müfredatta zorunlu hale getirildi. Elektronik cihaz kullanımına kısıtlama getirilirken, “eğitim uyarısı” adı verilen yeni bir disiplin tedbiri uygulanacak.
Eğitim Bakanı Vinko Logaj, dijital okuryazarlığın önemine dikkat çekti ve yeni düzenleme Roman öğrencilere ek dersler sağlıyor.
Avrupa Parlamentosu’nda çarpıcı Öcalan ve Bahçeli detayı!
HAYVANLARI KORUMA KANUNU’NDA KAPSAMLI DEĞİŞİKLİKLER
Milletvekilleri, hayvanları koruma yasasında değişiklikler yapılmasını tartışıyor. Yasa, kafeslerde tavuk yetiştiriciliğini yasaklarken, kedilere çip takılmasını ve denetimlerin güçlendirilmesini öngörüyor. Tarım, Orman ve Gıda Bakanı Mateja Čalušić, yasanın uzman görüşüne dayandığını belirtti.
Yeni düzenlemeler arasında egzotik hayvanların izin listesi, terk edilmiş hayvanlar için barınak kurulması ve daha ağır ihlaller için cezaların artırılması bulunuyor.