Tarihi değiştirebilecek keşif! Alkolle kaplı yıldız sistemi…

Genç Yıldızın Etrafındaki Gazlarda Metanol İzotopları Keşfedildi!

5 Haziran’da The Astrophysical Journal Letters’da yayımlanan araştırma, genç yıldız HD 100453’ün etrafındaki gazlarda metanol izotoplarının keşfedildiğini ortaya koydu. Bu keşif, yaşamın kökenine dair önemli ipuçları sunabilir.

Araştırmacılar, metanolün amino asitler gibi organik bileşiklerin yapı taşı olduğunu ve yaşamın temel bileşenleri arasında yer aldığını belirtiyor. Daha önce farklı yıldız sistemlerinde metanol gözlemlenmiş olsa da, bu kez nadir izotoplar ilk defa tespit edildi.

Harvard–Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden araştırmacı Alice Booth, çalışmanın başyazarı olarak, “Bu izotopların bulunması, Dünya’daki yaşamın oluşum sürecine dair önemli bilgiler sunuyor,” dedi. Metanol keşfi, genç yıldız sistemlerindeki kimyasal evrimi anlamak açısından büyük bir adım olarak nitelendiriliyor.

Araştırma, Milimetre/Milimetrealtı Dizisi (ALMA) teleskoplarıyla gerçekleştirildi. ALMA, yıldızların etrafındaki gezegen oluşum disklerindeki gazların bileşimini ve dağılımını detaylı bir şekilde inceleyebiliyor.

HD 100453, Güneş’ten yüzde 60 daha büyük bir kütlese sahip. Bu nedenle, çevresindeki disk daha sıcak ve gaz halinde metanol gibi molekülleri barındırabiliyor. Bu keşif, Güneş Sistemi’ndeki kuyrukluyıldızlarla benzerlik gösteren metanol oranlarıyla dikkat çekiyor.

Leiden Üniversitesi’nde doktora araştırmacısı olan Milou Temmink, çalışmaya katkı sunarak, “Bu araştırma, binlerce yıl önce Dünya’ya organik maddelerin taşınmasında kuyrukluyıldızların oynadığı rolü gösteriyor. Belki de yaşamın temeli burada yatıyor,” şeklinde konuştu.

Related Posts

Bilim insanlarının izlediği bu dört asteroitin Dünya’ya çarpma olasılığı var mı?

Asteroitleri muhtemelen sadece bilimkurgu filmi izlerken veya haberlerde Dünya’ya çarpabileceği söylendiğinde düşünüyoruz. Ancak bazı kurum ve gözlemevlerinin onları sürekli izlemesinin bir nedeni var.

İki ay yatarak NASA’dan para kazanıyorlar!

NASA, Mars yolculuğunu simüle eden sıra dışı bir deney için gönüllüler arıyor. NASA bu iş için tek bir şart istiyor. O şartı sağlayamayanlar eleniyor. İşte NASA’nın o şartı…

Garmin Venu X1, akıllı saat piyasasını sarsmaya geliyor

Garmin, spor ve sağlık odaklı yeni akıllı saati Venu X1’i tanıttı. Cihaz, yalnızca 8 milimetre kalınlığı ve 34 gramlık hafifliğiyle sınıfının en ince ve zarif modellerinden biri. 2 inçlik AMOLED ekranıyla gelen saatin kasası fiber takviyeli …

Gökbilimcilerden rekor kıran keşif: Evrenin bilinen en yaşlı galaksisi tespit edildi

MoM z14 adı verilen bu ilkel gökada, evrenin başlangıcı olarak kabul edilen Büyük Patlama’dan sadece 280 milyon yıl sonra oluşmuş olmasıyla bilim dünyasında heyecan yarattı. BÜYÜK PATLAMA’NIN HEMEN ARDINDAN BİR “KOZMİK MUCİZE” Gökbilimciler, henüz …

Windows’ta bir devir kapanmak üzere: Denetim Masası’ndan bir kilit ayar daha taşınıyor!

Windows yaptığı değişiklikler ile birlikte kullanıcılara daha kolay bir işletim sistemi sunmayı hedefliyor.

Bazı bilim insanları yapay zekanın bilinçli hale geldiğine neden inanıyor?

Bazı bilim insanları yapay zekanın bilinçli hale geldiğine neden inanıyor?