Yapay zeka destekli yöntemle kolorektal kanserin erken tanısı sağlanabilecek

Yapay Zeka Kolorektal Kanseri Yüzde 85 Doğrulukla Tespit Ediyor!

Üniversitenin açıklamasına göre, son araştırmalar yapay zeka temelli makine öğrenimiyle dışkı örneklerinden yüzde 85 doğrulukla kolorektal kanser teşhisi koyabiliyor. Bu sayede hastalık belirti vermeden önce tespit edilebilir ve tedaviye erken başlanabilir.

Bu bulgular sadece erken teşhisle sınırlı kalmayıp, kişiye özel tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde de büyük rol oynayacak. Yöntemin rutin sağlık kontrollerine entegre edilmesiyle binlerce insanın hayatı her yıl erken teşhis sayesinde kurtarılabilecek. Bu çalışma, sadece bilimsel değil, toplumsal fayda açısından da büyük önem taşıyor.

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Doç. Dr. Bilge Güvenç Tuna, Prof. Dr. Soner Doğan ve doktora öğrencisi Nazım Arda Keleş liderliğinde yürütülen bu araştırmaya Harvard Üniversitesi ve IEO Milano uzmanları da katkı sağladı. Mikrobiyom alanında önde gelen Prof. Nicola Segata da araştırmada yer aldı.

3 bin 741 kişinin mikrobiyom verilerinin değerlendirildiği araştırmada, bağırsak florasında daha önce tanımlanmamış 19 yeni bakteri türü keşfedildi. Bazı bakteriler sadece ileri evre kanser hastalarında bulundu. Tümörün bağırsakta konumuna ve ağızdan gelen bakterilere bağlı kanserle ilişkilendirilen bakteriler belirlendi.

Bu önemli araştırma, Nature Medicine dergisinde yayımlandı ve Türkiye’den yayımlanan 21. makale oldu. Yapılan çalışma, tıp alanında bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

Related Posts

Nijerya’da 60 milyon kadın rahim ağzı kanser riski altında

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya’da yaklaşık 60 milyon kadının rahim ağzı kanseri riskiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Vazgeçmeyin, doğru tüketin! Tatlıdan sonra kısa bir yürüyüş büyük fark yaratır

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Doktor Anıl Canbaş neden öldü?

Doktor Anıl Canbaş hayatını kaybederken, tıp camiasını da yasa boğuldu. Dr. Anıl Canbaş’ın ölüm nedeni otopsi ile ortaya çıktı. 

Prof. Dr. Kılınç: 15 yaş üstü nüfusta her üç kişiden biri sigara kullanıcısı, yüzde 35’i tütün kullanıyor

“Hiç bu kadar fazla tütün tüketilmemişti!”

Her yıl 559 bin kişinin ölümüne yol açan hastane süper mikrobu plastikle besleniyor

Hastanelerde sıkça karşılaşılan süper mikrop Pseudomonas aeruginosa, tıbbi plastikleri yiyerek hayatta kalabiliyor. Brunel Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü ve Cell Reports dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, bu ölümcül bakteri, tıbbi cihazlarda kullanılan plastiklerle beslenerek hem daha uzun süre hayatta kalıyor hem de tedaviye karşı daha dirençli hale geliyor.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.